Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ Α.Ε.

Στις 17/11/2015 ομάδα φοιτητών του Τ.Ε.Ι. Λάρισας (μαζί με συντρόφους εκτός του ιδρύματος) καταλάβαμε μια αίθουσα, η οποία δεν χρησιμοποιούταν, στο κτίριο όπου στεγάζεται το εστιατόριο των φοιτητών, με σκοπό να την μετατρέψουμε σε έναν ανοιχτό χώρο που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ομάδων, αλλά και να δημιουργήσουμε τις δικές μας ανατρεπτικές δομές.

Στις 18/11/2015 ήρθε ο πρόεδρος και ένας αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ι. στην κατάληψη φωνάζοντας έφοδος, ενώ ο πρόεδρος μας κατηγόρησε πως κάναμε κατάληψη στο ίδρυμά ‘του’.

Στις 19/11/2015 ένας από τους αντιπροέδρους ήρθε στην κατάληψη, λέγοντας ότι έγιναν ζημιές στο κτίριο και απειλώντας μας με εισαγγελική παρέμβαση για τον τερματισμό της κατάληψης.

Στις 26/11/2015 συγκαλείται έκτακτο ΔΣ ,με 2 από τα θέματά του να αφορούν το στέκι. Τα παρακάτω κομμάτια σε μαύρο πλαίσιο είναι αποσπάσματα από τα πρακτικά του ΔΣ, στο οποίο παρεμβήκαμε, και από κάτω κάποια σχόλια πάνω στο πολιτικό σκεπτικό της διοίκησης και του ιδιώτη, ενώ σε κάποια άλλα απλά διατυπώνουμε τα αληθινά γεγονότα.

Ο πρόεδρος της συνέλευσης, Γούλας, ενημερώνει τα μέλη της συνέλευσης για κατάληψη, από πλευράς ομάδας φοιτητών, χώρου στο ισόγειο του κτιρίου του συνεδριακού κέντρου του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Στη συνέχεια αναφέρεται συνοπτικά στο θέμα της κατάληψης του χώρου, για το πότε συνέβη και για τις ζημιές που προκλήθηκαν στη συνέχεια. Ενημερώνει τα μέλη της συνέλευσης ότι προτάθηκε στους φοιτητές να τους δοθεί χώρος στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ Θεσσαλίας όπου δραστηριοποιούνται και άλλες ομάδες φοιτητών στα πλαίσια της ελεύθερης ανταλλαγής των ιδεών , ωστόσο δεν υπήρξε διάθεση από τους συγκεκριμένους φοιτητές να μετακινηθούν από το χώρο για να στεγάσουν σε κάποιον από τους προτεινόμενους χώρους τις δραστηριότητές τους.

Η ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ Α.Ε. αναφέρει “Όπως πιθανόν ήδη γνωρίζεται η ομαλή λειτουργία του φοιτητικού εστιατορίου έχει διαταραχθεί μετά το μεσημέρι της 17ης Νοέμβρη, οπότε και εγκαταστάθηκε στο ισόγειο του κτιρίου που στεγάζεται το φοιτητικό εστιατόριο ομάδα “κατά δήλωσή τους” φοιτητών. Το βράδυ της ίδιας μέρας καταστράφηκε με αιχμηρό αντικείμενο προστατευτική σήτα παραθύρου του εστιατορίου, το οποίο στη συνέχεια παραβιάστηκε. Παραβιάστηκε επίσης και η εσωτερική πόρτα του εστιατορίου και οι καταληψίες εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις μας. Στο τέλος παραβιάστηκε και η εξωτερική πόρτα του κτιρίου με αποτέλεσμα την είσοδο των καταληψιών στο ισόγειο του κτιρίου.

Ο αναπληρωτής Χαρτώνας αναφέρει : Ο συγκεκριμένος χώρος του συνεδριακού κέντρου χρησιμοποιείται για τη σίτιση αλλά και για άλλες εκδηλώσεις. Δεν είναι λειτουργικό να υπάρχει ομάδα φοιτητική που να δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο χώρο. Με ηρεμία και με κύρια πρόθεση τη διεκδίκηση της δυνατότητας να υλοποιήσουν οι φοιτητές τις προθέσεις τους, θα πρέπει να γίνει αποδεκτός από μέρους τους και κάποιος άλλος χώρος κατάλληλος για αυτό το σκοπό. Όσον αφορά τον “άδειο χώρο” στον οποίο αναφέρονται οι φοιτητές στο έντυπό τους που σχετίζεται με την κατάληψη, επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για κενό χώρο, αλλά για χώρο που φιλοξενεί συγκεκριμένη δραστηριότητα. Όσον αφορά τις βλάβες που αναφέρονται στο έγγραφο της αναδόχου εταιρίας “ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ Α.Ε.”, ο Χαρτώνας αναφέρει ότι δεν είναι βέβαιο ότι οι καταγγελλόμενες βλάβες συνδέονται με την κατάληψη του χώρου από τους συγκεκριμένους φοιτητές.

Οι αντιφάσεις των τοποθετήσεων πολλές, ενώ τα ψέματα ακόμα περισσότερα. Ξεκινώντας, δεν μας φώναξε ο πρόεδρος στην αίθουσα. Παρεμβήκαμε εξαρχής στο ΔΣ και προφανώς δεν διαβάστηκε η επιστολή της ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ σε εμάς, ενώ με τουπέ ο Πρόεδρος είπε πως δεν μιλάει με άτομα που δεν σπουδάζουν στο “ίδρυμά του” (όπως έχει ξανατονίσει). Από τις 18/11/2015 ο πρόεδρος του ΤΕΙ που προσπάθησε να εισβάλει στο στέκι χρησιμοποίησε διάφορες δικαιολογίες για να μας πείσει να λήξουμε την κατάληψη εκτός από το ότι ανήκει στην επιχείρηση που πλουτίζει εις βάρος μας. Η αλήθεια είναι πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα το ξέραμε από τη σύμβαση που είναι αναρτημένη στο diavgeia. Όσο για τη μετακίνηση του μητρώου, τους προτείναμε αρκετές άδειες αίθουσες που υπερκαλύπτουν τα τετραγωνικά μέτρα του στεκιού χωρίς εκείνοι να δείχνουν να ενδιαφέρονται για αυτές. Στη συνέχεια μας ανέφεραν πως παλαιότερα είχαν διεκδικήσει το χώρο και οι Πολιτιστικές Ομάδες και μας ρώτησαν πως θα μας φαινόταν η ιδέα της συστέγασης. Σε συνδυασμό με το ότι πριν 1 χρόνο στο χώρο γινόταν 2 εργαστήρια της πληροφορικής μας δείχνει ότι είναι δυνατό να φιλοξενήσει άλλου είδους δραστηριότητες. Όσο για το “κατά δήλωσή τους φοιτητές” έχουμε κάνει ξεκάθαρο πως δεν συμμετέχουν μόνο φοιτητές στο εγχείρημα, ούτε θέλουμε να είναι ένας χώρος που απευθύνεται αποκλειστικά σε εκείνους. Οι φθορές που έγιναν το βράδυ της 17ης Νοέμβρη είναι απλά η κλειδαριά της εξωτερικής πόρτας του συνεδριακού κτιρίου που οδηγεί στο ισόγειο του κτιρίου. Αν και είχαμε αναφέρει πως το βράδυ θα επιστρέψουμε στον χώρο και σε σχετική συνεννόηση μας καθησύχασαν πως θα παραμείνει ανοιχτή, όταν επιστρέψαμε ήταν κλειδωμένη η πόρτα. Προσπαθήσαμε να λυθεί το θέμα και να ανοίξει η λέσχη (όπως θα έπρεπε να είναι) αλλά ο πρόεδρος ήταν ανένδοτος και μας “έριξε το μπαλάκι”. Οπότε, “προσπεράσαμε” την πόρτα, μπήκαμε στο στέκι και δεν καταστρέψαμε κάποια σήτα ή παράθυρο αφού δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνουμε.

Η ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ Α.Ε. συνεχίζει :Στη συνέχεια η προσωρινή διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε κατάληψη διαρκείας με σκοπό την παρακίνηση των εισερχομένων για σίτιση φοιτητών ώστε να παραβιάσουν τις διαδικασίες ελέγχου ταυτοποίησης των “δικαιούχων δωρεάν σίτισης” και να είναι ελεύθερη η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο εστιατόριο. Αναφέρει ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν συνδέονται με την παρουσία στο χώρο των συγκεκριμένων φοιτητών, δεδομένου ότι από συζητήσεις διαφάνηκε ότι αυτοί προκάλεσαν τις βλάβες από παραβίαση των χώρων. Επίσης, αναφέρει ότι μία μερίδα φοιτητών από αυτούς που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο εισβάλουν καθημερινά στο χώρο του εστιατορίου και σιτίζονται χωρίς να επιδεικνύουν κάρτα ή να πληρώσουν το προβλεπόμενο αντίτιμο, κάνουν χρήση των ψυκτών για νερό κλπ.

Το “ντου” στη λέσχη δεν είναι μία δράση που ξεκίνησε από το στέκι (αλλά από μια φοιτητική ομάδα), ούτε πρόκειται να σταματήσει σε ενδεχόμενο εκκένωσης τους στεκιού οπότε καλά θα κάνουν να μην ελπίζουν σε κάτι τέτοιο. Συμφωνώντας με το πολιτικό πρόταγμα για δημόσια και ανοιχτή λέσχη για όλους τρώμε στη λέσχη χωρίς να επιδεικνύουμε κάρτα και ,προφανώς, χωρίς να πληρώνουμε για κάτι που είναι ήδη πληρωμένο, ενώ προτρέπουμε και άλλους φοιτητές, δικαιούχους και μη να κάνουν το ίδιο αφού η σίτιση δεν είναι ούτε προνόμιο, ούτε εμπόρευμα. Οι λόγοι και η μη αιτηματική στόχευση της κατάληψης του χώρου είναι αρκετά ξεκάθαρα στο 1ο κείμενο μας και το γεγονός ότι ο υπεύθυνος της επιχείρησης το έχει διαβάσει μας οδηγεί σε 2 πιθανά συμπεράσματα, πως είτε έχει μια δυσκολία στην κατανόηση όσων διαβάζει είτε απλά δεν ξέρει να διαβάζει. Κάτι που τον καθιστά ακόμα πιο ανίκανο να είναι υπεύθυνος για τη σίτιση μας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, πέραν της διατάραξης της διοικητικής λειτουργίας του εστιατορίου η παραμονή του στο χώρο εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για την ασφάλεια των τροφίμων και των εγκαταστάσεων. Στα πλαίσια της έντονης ανησυχίας που διατυπώνουμε σας δηλώνουμε με την παρούσα την πρόθεσή μας να διακόψουμε ακόμα και τη λειτουργία του εστιατορίου αν δεν αισθανόμαστε σίγουροι για την ασφάλεια των προϊόντων που διαθέτουμε στους φοιτητές σας. Με τη βεβαιότητα ότι η παραπάνω κατάσταση αποτελεί κοινό μας πρόβλημα ζητούμε την συνδρομή σας, έτσι ώστε να λυθεί χωρίς να απαιτηθεί η ανατροπή της ηρεμίας και της καθημερινότητας της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο Β.Δ. (νομικός σύμβουλος του ΤΕΙ Θεσσαλίας) αναφέρει: Η κατάληψη χώρων του ιδρύματος χωρίς την τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων, από οποιονδήποτε είναι πράξη παράνομη, γεγονός που πρέπει να επισημάνω και προς τη συνέλευση, στη δέσμια αρμοδιότητα της οποίας εναπόκειται η άρση της παρανομίας με κάθε νόμιμο τρόπο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισημανθεί εκ μέρους του ιδρύματος ότι προτίθεται να ζητήσει έναντι οπουδήποτε υπευθύνου την αποκατάσταση οποιασδήποτε τυχών ζημίας ήθελε υποστεί, καθώς και η ενημέρωση οποιασδήποτε άλλης Αρχής στην οποία τα όργανα θα έχουν την ευθύνη να ανακοινώσουν αξιόποινες πράξεις.

Κράτος και κεφάλαιο έχουν για άλλη μια φορά “κοινά προβλήματα”, τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, τους “ανυπάκουους φοιτητές” και εκείνους που δεν βαδίζουν στα μονοπάτια που δημιούργησαν εκείνοι για εμάς, ούτε με τους κανονισμούς τους.

Όπως ο ιδιώτης απειλεί με κλείσιμο της λέσχης έτσι και ο νομικός σύμβουλος αφήνει αιχμές για “άρση της παρανομίας με κάθε νόμιμο τρόπο”, δηλαδή την φίμωση μέσω του σφραγίσματος ή την εκκένωση της κατάληψης φέρνοντας μπάτσους στο ΤΕΙ. Τα ψέματα για την ακεραιότητα του εξοπλισμού είναι προφανή καθώς αν είχαμε σκοπό να κάνουμε κάποια ζημιά στην σίτιση δεν θα ανοίγαμε στέκι ακριβώς από κάτω για να το κάνουμε. Όσο για το υγειονομικό πρόβλημα που οφείλεται στην κατάληψη μία ματιά στις τουαλέτες (ακριβώς κάτω από τη λέσχη) που διαχειρίζεται η εταιρία ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ το καταρρίπτει. Αυτό που πραγματικά εννοεί ο υπεύθυνος της σίτισης με το “ομαλή λειτουργία του φοιτητικού εστιατορίου” είναι το κέρδος της επιχείρησης, για την οποία δουλεύει, κάτι το οποίο δεν μας είναι απλά αδιάφορο αλλά εχθρικό. Ενώ αν δεν τους φτάνουν τα $ μπορούμε να τσοντάρουμε ένα ταλιράκι το μήνα για το νερό που “κλέβουμε”.

Προφανώς, όλα αυτά οφείλονται στη λαγνεία για εξουσία, δύναμη και χρήμα που έχει θεμελιωθεί ως βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου. Έτσι όλη αυτή η κουλτούρα του ατομικισμού όταν ανελιχτεί, χρησιμοποιώντας μέσα και πράξεις τα οποία καταστρέφουν τις ηθικές αξίες της ελευθερίας, τότε πρέπει να προφυλαχτεί και συντηρηθεί σαν τις μηχανές. Οπότε, επιχειρηματίες, πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη της συνεδρίασης του ΤΕΙ πρέπει να διασφαλίσουν τις θέσεις τους και αυτό γίνεται μόνο όταν αποφασίζουν για την διαχείριση και ελέγχουν όλες τις δραστηριότητες στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν να είναι κτήμα τους, ένα κτήμα το οποίο ποτέ δεν θα ζητήσει περισσότερα από όσα του δίνουν. Αδυνατούν να κατανοήσουν τέτοιου είδους εγχειρήματα και επιδιώκουν για αρχή να το ελέγξουν και στη συνέχεια να το καταστείλουν. Έτσι επιβεβαιώνουν ότι εταιρείες και θεσμικά όργανα συνεργάζονται στο έπακρον για να επιτύχουν τους στόχους τους. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν τα συνηθισμένα μέσα, αραδιάζουν ένα σωρό ψέματα περί αξιοποίησης χώρου, περί παραχώρησης του χώρου για άλλη χρήση, απειλούν για αξιόποινες πράξεις , επικροτούν τις απειλές του ιδιώτη για διακοπή της λειτουργίας και αφού όλα αυτά αποτύχουν καταλήγουν σε αυτό που τους ευχαριστεί, την καταστολή των ιδεών, των ανθρώπων, της ζωντάνιας και την δύναμη των εξεγερμένων μέσω κατασταλτικών μηχανισμών. Αυτή είναι η τακτική τους, αυτό είναι το σύστημά τους και εμείς είμαστε εδώ για να το σπάσουμε.

Στοχεύοντας σε μια ζωή βασισμένη στην αυτοοργάνωση, στην αλληλεγγύη, στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια, η απάντησή μας στις κατηγορίες του ΔΣ είναι οι δομές που χτίζονται (καφενεία, προβολές, πολιτικές εκδηλώσεις, βιβλιοθήκη). Όμως, δούλοι του χρήματος σαν αυτούς, ποτέ δεν θα αντιληφθούν ότι τα προτάγματά μας δε φοβούνται, δε φιμώνονται, δε φυλακίζονται, δε χάνονται και δεν σταματούν. Αυτές οι αξίες είναι ριζωμένες μέσα μας και μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε να ζούμε. Μας δίνουν δύναμη για να οργανωθούμε και να προετοιμαστούμε ψυχικά, σωματικά και υλικά για την σύγκρουση με την εξουσία τους. Την σύγκρουση μέχρι την καταστροφή της καλοστημένης πλεκτάνης τους, της ψευτοδημοκρατίας τους και της ψεύτικης ζωής τους. Όλοι-ες εμείς συνδιαμορφώνοντας, αλληλεπιδρώντας και κάνοντας πράξη τα προτάγματά μας, χτίζουμε την κοινωνία που οραματιζόμαστε, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, εξουσία και απάθεια.

Κατειλημμένο στέκι Αντιδραστήριο

ΔΣ0 ΔΣ1 ΔΣ2 ΔΣ3