Αυτοπαρουσίαση της ομάδας βιβλιοθήκης ‘Αντιδραστηρίου’.

Αυτοπαρουσίαση της ομάδας βιβλιοθήκης ‘Αντιδραστηρίου‘

Η ομάδα βιβλιοθήκης του Αντιδραστηρίου είναι μια ανοικτή συνέλευση η οποία δημιουργήθηκε και στεγάζετε στον χώρο της κατάληψης από άτομα του ευρύτερου ελευθεριακού – αντιεξουσιαστικού χώρου. Η λειτουργία της, όπως και κάθε άλλης δομής του Αντιδραστηρίου, βασίζεται στην αυτοδιαχείριση και την αλληλεγγύη αλλά και στον οριζόντιο – αντιιεραρχικό τρόπο συνδιαμόρφωσης. Η ομάδα πέραν του προφανές το οποίο είναι η διαχείριση της βιβλιοθήκης της κατάληψης έχει πολιτική θεωρητικής αυτομόρφωσης ευρέως μορφωτικού φάσματος όπως είναι το πολιτικό κείμενο, το ιστορικό κείμενο, η φιλοσοφία, η λογοτεχνία κ.α.

Η δημιουργία μιας τέτοιας αντιδομής προέκυψε από την ανάγκη κάποιων ατόμων να εναντιωθούν στην καθεστηκυία και επικρατούσα κουλτούρα του τι εστι γνώση και μόρφωση αλλά και στην διαχείριση τους από προνομιούχες κάστες διανοουμένων. Στην πραγματικότητα οι «πεφωτισμένοι» αυτοί άνθρωποι είναι θεσμοθετημένες καρικατούρες του συστήματος που μονοπωλούν τον κόσμο της σοφίας και μας προωθούν ένα πολύ συγκεκριμένο μορφωτικό μοντέλο. Ένα μοντέλο απόλυτου τεχνοκρατισμού που αποσκοπεί στην διαμόρφωση ανθρώπων πειθήνιων, πράων και απόλυτα εξουσιαζόμενων. Πλέον η μόρφωση πλασάρεται στην κοινωνία με πολύ συγκεκριμένη μορφή η οποία ξεκινά κατά βάση από το εκπαιδευτικό σύστημα, άλλα δεν περιορίζεται εκεί καθώς είναι βαθιά ριζωμένη στις σχέσεις αλληλεξάρτησης του ατόμου με την κοινωνία, είτε αυτό είναι το σχολείο και το πανεπιστήμιο, είτε η οικογένεια, είτε τα μέσα προπαγάνδησης του συστήματος. Πλέον από μικρά παιδιά μαθαίνουμε στο να εναρμονιζόμαστε με τα πρότυπα τα οποία μας θέτουν, δηλαδή τα πρότυπα μιας κοινωνίας βαθιάς ιεραρχίας μιας κοινωνίας φαλλοκρατικής και ομοφοβικής, αλλά πάνω απ’ όλα μιας κοινωνίας φοβισμένης σε πλήρης καταστολή, η οποία έχει αποβάλει από πάνω της κάθε ψήγμα εξεγερτικότητας και ανατροπής. Αυτό επιτυγχάνεται δίνοντας μας μια μόρφωση η οποία είναι ελλιπείς και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την συστημική κανονικότητα αλλά αντίθετα την θρέφει προάγοντας μια νοοτροπία σαδιστικού πλουτισμού και κοινωνικού κανιβαλισμού.

Πάνω σε αυτό εμείς βλέπουμε μια δομή σαν αυτή ως ένα εργαλείο το οποίο θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε κουλτούρα σαν τις προαναφερθείσες και θα υιοθετηθεί από το κίνημα ως μετερίζι ενάντια στην συστημική και μικροαστική ηθική. Δηλαδή μέσα από την συλλογική μόρφωση και την μεταξύ μας τριβή να καταφέρουμε να αποβάλουμε τα όποια κοινωνικά και μικροαστικά κατάλοιπα έχουν ριζώσει μέσα μας (ρατσισμός ,σεξισμός, ομοφοβία, κ.τ.λ.). Ακόμα, θεωρούμε πως μέσο της συλλογικής μόρφωσης και της συνδιαμόρφωσης μπορούμε να αποδημήσουμε τις διάφορες δογματικές αντιλήψεις που βλέπουμε πως μαστίζουν σήμερα την κοινωνία αλλά και να αποκρυσταλλώσουμε την πολιτική μας θέση.

Καθώς βλέπουμε τους εαυτούς/εαυτές μας ως ένα μέρος ενός πολυδιάστατου ταξικού και κοινωνικού αγώνα δεν μπορούμε παρά να δεχθούμε το βιβλίο ως ένα από τα κύρια μέσα αυτού. Σε καμία των περιπτώσεων δεν θεωρούμε πως οι θεωρητικοί βυζαντινισμοί με την απόλυτη απουσία δράσεων φέρνουν την αλλαγή, αντιθέτως πιστεύουμε σε έναν συγκερασμό πολιτικοϊδεολογικής κατάρτισης μέσω του διαβάσματος και στην πραγμάτωση των πιστεύω μας στο δρόμο. Εν ολίγοις πιστεύουμε πως η μόρφωση με την πράξη είναι άρρηκτα δεμένες καθώς η κατανόηση μέσω του διαβάσματος φέρνει την αποδόμηση, αλλά η συνείδηση γεννάτε στον δρόμο.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*