Αφίσα και κείμενο ”IT WORKS THE WAY THEY WANT”

IT WORKS THE WAY THEY WANT

Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ δημόσιο ίδρυμα ή ιδιόκτητο μαγαζάκι?

Ως εδώ και μη παρέκει με την όλη κατάσταση στο ίδρυμα. Η υποκρισία και η παραπλάνηση καλά κρατούν στο Τ.Ε.Ι με τα κακώς κείμενα να μην έχουν τελειωμό,βλέπουμε πως το κατά τα άλλα ακέραιο ίδρυμα το οποίο φαινομενικά αποσκοπεί στην εξύψωση της μάθησης και στην διάχυση της γνώσης και των ιδεών έχει βάλει άλλες προτεραιότητες πλέον. Αλλά ας μην το κουράζουμε και ας δούμε κάποια από τα φαινόμενα σαπίλας που επικρατούν.

Ας ξεκινήσουμε λίγο με το γεγονός της ολοένα και πιο βαθιάς εισχωρήσεις εταιριών και ιδιωτών στην καθημερινότητα του ιδρύματος κάτι το οποίο με μια απλή και ρηχή ανάλυση σημαίνει χρηματοδοτήσεις και παρότρυνση για έρευνα κάτι που βέβαια απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Καμία καπιταλιστική εταιρία που σέβεται τον εαυτό της δεν κάνει χάρες κοινωφελούς σκοπού αλλά η όποια χρηματοδότηση γίνεται για τους εξής απλούς λόγους,πρώτον για την στρατευμένη έρευνα προς όφελος της,χρησιμοποιώντας ως υποχείρια της τους φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο σε όλο αυτό,και δεύτερον για να μπορέσει να βάλει στο χέρι της τα παχυλά κονδύλια που δίνονται για εξοπλισμούς βιβλία κ.τ.λ. Άμοιροι ευθυνών πάντως δεν είναι και οι θεσμικοί παράγοντες του ιδρύματος οι οποίοι άλλος λίγο και άλλος πολύ βουτάν το δαχτυλάκι τους στο μέλι(είτε δηλώνοντας υπέρογκα ποσά για έξοδα του ιδρύματος είτε περνώντας μια κάποια προμήθεια για τις υπηρεσίες τους στην εκάστοτε εταιρία) όπως και να έχει πάντως τα οικονομικά τους οφέλη είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Αυτό δεν είναι μια πρόσφατη κατάσταση αλλά κάτι το οποίο κρατάει χρόνια με τα παραδείγματα να είναι πάμπολλα (Γνωστές μας είναι διάφορες υποθέσεις Ε.Δ.Ε. για οικονομική υπεξαίρεση).

Αντίθετα όμως μια καινούρια κατάσταση είναι η προσπάθεια να βάλουν κέρδος από την διασκέδαση. Πέρα από του παλιούς καλούς μας γνώριμους (καθηγητάδες, κομματόσκυλα, ακαδημαϊκούς, διευθύνοντες, κ.τ.λ) την δυναμική του εμφάνιση κάνει και ένα νέο είδος κερδοσκόπου,αυτό του επιτήδειου φοιτητή ο οποίος προσπαθεί με την σειρά του και αυτός να πάρει μέρος στο χορό. Πρόσφατα είδαμε αυτήν την προσπάθεια να βγαίνει στην επιφάνεια όταν με το πρόσχημα ενός συλλόγου σχολής (ο εν λόγο σύλλογος δεν είχε καταστατικό ούτε συγκεκριμένα θέματα προς ανάλυση)δοκιμάστηκε να γίνει ένα πάρτι στον κεντρικό διάδρομο με νοοτροπίες μαγαζιού όπως το 5 ευρό ποτάκι οι χορηγοί για χρηματοδότηση η πληρωμένη εργασία (dj, μπαρ, κ.τ.λ) και το καλύτερο όλων είσοδος για να μπεις στο πάρτι!! Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι θα γινόταν στην συνέχεια φυσικά,τα μαύρα χρήματα από την είσοδο και το ποτάκι θα πήγαιναν σε τσέπες και πουθενά αλλού. Για να τελειώνουμε λοιπόν και να μην κρυβόμαστε πια πίσω από το δάχτυλο μας όλοι και όλες βλέπουμε τι συμβαίνει και εθελοτυφλούμε,άλλοι γιατί δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν άλλοι γιατί φοβούνται και άλλοι γιατί απλά αδιαφορούν. Τέλος λοιπόν με την απάθεια και την ανοχή, από εδώ και στο εξής ο οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί περαιτέρω την φοιτητική και όχι μόνο κοινότητα είτε αυτό είναι είσοδος μετά πληρωμής για ένα πάρτι στο Τ.Ε.Ι είτε η εξαπάτηση των φοιτητών στο ερευνητικό και μαθησιακό κομμάτι είτε ο χειρισμός του ιδρύματος σαν το οποιοδήποτε μαγαζάκι θα μας βρίσκει απέναντι του. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους η συνέχεια της κολοσσιαίας κερδοσκοπίας και της εξαπάτησης δεν θα γίνει ανεκτή και θα απαντιέται άμεσα και χωρίς περιστροφές.

Υ.Γ. Καλό θα ήταν κάπου εδώ να τονίσουμε πως δεν εναντιωνόμαστε ως γενική αρχή στο οποιοδήποτε εγχείρημα το οποίο αποσκοπεί στην διασκέδαση και την ψυχαγωγία,καθώς και εμείς διοργανώνουμε πάρτι,συναυλίες κ.τ.λ,με την μεγάλη διαφορά να βρίσκεται στα εξής απλά:

1)Δεν μπορούμε να ανεχτούμε το να υπάρχει προσωπικό οικονομικό όφελος των διοργανωτών μέσω της εκμετάλλευσης του χώρου του Τ.Ε.Ι και ως φυσική συνέχεια της κοινότητας των φοιτητών.

2)Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια λογική η οποία περιφράζει και οριοθετεί τον χώρο του ιδρύματος στερώντας έτσι την ελευθερία κινήσεων στον οποιοδήποτε/οποιαδήποτε θέλει να εισέλθει στο ίδρυμα.

3)Δεν μπορούμε να ανεχτούμε πελατειακές σχέσεις και σχέσεις της υποτιθέμενης ελεύθερης αγοράς να λαμβάνουν χώρα σε έναν ελεύθερο δημόσιο χώρο.

antidrastirio@espiv.net

Κατειλημμένο στέκι Αντιδραστήριο.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*